Alchemy PPA-2 phono-voorversterker

De PPA-2 is een volledig uitgeruste phono-voorversterker die volledig analoge, discrete FET-versterkings- en EQ-stages gebruikt om microscopische groeven in vinyl te transformeren tot levensechte muziek. De PPA-2 kan worden aangepast aan specifieke elementvereisten. Denk aan regelbare afsluitweerstand voor het MC-element en stereo- of monomodus. Een selectie van RCA- of XLR-ingangen en -uitgangen voegt nog meer flexibiliteit toe aan de meest veelzijdige phono-voorversterker in zijn klasse.

HIGHLIGHTS

 • OLED display voor uitlezing afsluitweerstand
 • Continu instelbare MC-afsluitweerstand van 5~999 Ohm
 • Volledig discrete FET technologie
 • Selecteerbaar hoogdoorlaatfilter (High Pass c.q. Rumble filter)
 • Gebalanceerde en ongebalanceerde in- en uitgangen

Gangbare winkelprijs
995,00

Alchemy PPA-2 phono-voorversterker

Alles over dit product

Afsluitweerstand instellen en aflezen

Het instellen van de afsluitweerstand van een MC-element is afhankelijk van persoonlijke smaak, ondanks de geadviseerde waarde die een fabrikant van een element aangeeft. De aangegeven waardes geven vaak een onder- en een bovenwaarde en bieden een goed startpunt om de voor u fijnst klinkende instelling te vinden.

Op de achterzijde van de PPA-2 bevinden zich twee potmeters, waarmee zowel het linker- als het rechterkanaal kan worden ingesteld. Gezien de grote range (voor MC element variabel van 5~999 Ohm) en gevoeligheid is dit een geduldig werkje. Het display aan de voorzijde is daarbij een handige hulp.

High Pass/Rumble filter

Ook niet alledaags is de voorziening in een High Pass c.q. rumble filter. Deze functie is zinvol wanneer de draaitafel last heeft van laagfrequente stoorgeluiden of zogenaamde feedback, die kan ontstaan bij het afspelen op een hoog volume. Schakel de voorversterker in en uit om de verschillen te horen en uw keuze te bepalen.

Mono en stereo

De mono/stereo-schakelaar is van wezenlijk belang bij het afspelen van monoplaten. Zonder de mono-optie zou de monomuziek op de plaat in het centrum – tussen de luidsprekers – klinken zoals het hoort. Maar storingen zoals kraakjes en ruis, die geen onderdeel zijn van de muziekopname, zouden nog steeds in stereo met een brede afbeelding worden weergegeven. Indien op mono geschakeld, worden deze onwenselijke bijgeluiden zachter en in mono weergegeven. De mono-schakelaar kan ook worden gebruikt voor het controleren van de kanaalbalans of voor andere afregeltests.

OLED display

Het geïntegreerde display in het frontpaneel geeft de exacte waarde weer van de ingestelde afsluitweerstand van het element, voor het linker- en rechterkanaal. Zo ziet u de actuele ingestelde waarde, maar ook de gewijzigde waarde als u op zoek bent naar een betere instelling.

Aarding

De PPA-2 heeft twee aard-draad aansluitingen achterop de behuizing. Eén is aangesloten aan de behuizing zelf (chassis ground) als een overkoepelende afscherming. De ander is gekoppeld aan de min van de phono-ingang, die verbonden is met de interne print (signal ground).

Deze print is namelijk niet direct gekoppeld aan het chassis. Signal ground wordt aangeboden via de toonarm van de draaitafel. Heeft u de mogelijkheid om beide aardes aan te sluiten, dan zal de ruisdrempel ongehoord laag liggen.

Twee draaitafels

Op de PPA-2 phono-voorversterker kunnen twee draaitafels worden aangesloten. Natuurlijk handig als u beschikt over twee draaitafels of een draaitafel met twee toonarm/element configuraties voor verschillende soorten muziek. Ook kunt u zo natuurlijk verschillende draaitafels en arm/element combinaties vergelijken.

De PPA-2 is tevens voorzien van een lineaire voeding om de ELAC draaitafels Miracord 70, 80 en 90 op aan te sluiten voor een optimale stroomvoorziening. Dat maakt een combi zo wel heel interessant.

Samen met audiogoeroe Peter Madnick zijn bestaande Audio Alchemy producten doorontwikkeld. Het resultaat? Een serie nieuwe producten die hun prijsklasse ver overstijgen. ELAC Alchemy is de nieuwe definitie van betaalbare high-end.

Frequentiebereik:
 • 10-20.000 Hz +/- 0,2 dB
Totale harmonische vervorming plus ruis:
 • <0,005%
S/R-verhouding:
 • > 86db (bij 1 kHz)
Ingangen:
 • 2 x RCA ongebalanceerd of 1 x RCA ongebalanceerd & 1 x XLR gebalanceerd
Afsluitweerstand:
 • 5~999 Ohm(MC) of 47 Ohm(MM)
RIAA nauwkeurigheid:
 • +/- 0,2 dB
Uitgangsvoltage:
 • > 6,0V RMS
Crosstalk (R>L en L>R):
 • > 80 dB
Ingangsversterking (gain):
 • RCA: 42 dB (low), 60 dB (high)
 • XLR: 48 dB (low), 66 dB (high)
Uitgangsimpedantie:
 • 50 Ohm
Analoge uitgangen:
 • 1 x RCA ongebalanceerd
 • 1 x XLR gebalanceerd
Afmetingen (HxBxD):
 • 50 x 445 x 380 mm (incl. voeten, knoppen en aansluitbussen)
 • OLED display voor uitlezing afsluitweerstand
 • Continu instelbare MC-afsluitweerstand van 5~999 Ohm
 • Volledig discrete FET technologie
 • Selecteerbaar hoogdoorlaatfilter (High Pass c.q. Rumble filter
 • Gebalanceerde en ongebalanceerde in- en uitgangen
 • Signaalroutering via hermetisch afgesloten goud-op-goud-relais
 • Schakelbare MM-MC-versterking
 • Schakelbare stereo- / mono-modi
 • Gain +18dB
 • Zeer nauwkeurige RIAA-equalisatie +/- 0,2db
 • Ringkerntransformator met merkeigen wikkelproces
 • Interne chassisafscherming voor minimale geïnduceerdebrom
 • Gedistribueerde lokale spanningsregelingen met ultra-lage ruis
 • Schakelen tussen Input 1 & 2 lukt niet?

  Schakelen tussen Input 1 & 2 kan niet indien je actief bent in het instelmenu. Pas als het display “zwart” is kun je schakelen tussen de twee inputs.

Alchemy PPA-2 phono-voorversterker reviews

Mathias Frengler
Hifi-Journal.de

Een door en door indrukwekkende combinatie, deze Alchemy-serie. Geweldig ELAC, de Alchemy-serie is zeer geslaagd en de lange ontwikkeltijd heeft zijn vruchten afgeworpen. Absolute topproducten.

Lees volledige review →
Bert Oling
HVT magazine

Wat de ELAC Alchemy PPA-2 phonovoorversterker betreft: dit is echt een geheimtip voor D’Oprechte Vinyllist….

Lees volledige review →
Thomas Kirsche
Likehifi.de

Digitaal geluid in de meest zuivere vorm met de charme en het plezier van het analoge te verbinden – dat is Alchemy-serie van Elac gelukt. Het maakt daarbij niet uit of het de muziek is van CD, vinyl of het netwerk komt, het verbindt altijd de deugden van het verleden en het heden met toekomstige muzikale vernieuwingen. Laat het niet aan je voorbij gaan dit aantrekkelijke drietal live te beluisteren!

Lees volledige review →
Christian Bayer
LP magazine

De PPA-2 is een zeer intelligente gebouwde phono-voorversterker, die extreem goed is uitgerust, net onder 1.000 euro kost en ondanks grote concurrentie vol vertrouwen de competitie aan kan gaan, niet in het minst, wegens de uitstekend klank.

Lees volledige review →
Andreas Günther
Lowbeats.de

De Elac PPA-2 is de ruisarmste phono-trap die we sinds lange tijd zijn tegengekomen. Zeker in deze prijsklasse. Hier blijft werkelijk niets meer te wensen over, want de PPA-2 vertoont zelfs in de lage registers een enorme stabiliteit en tevens een ongelooflijk goede resolutie in het midden-hoge tonenbereik. Daar komen een even slim als ruisarmsarm circuit en de bijna unieke uitgebreide mogelijkheden nog bij.

Lees volledige review →
Frank Lechtenberg
Hifi Stars magazine

Met de PPA-2 uit de Alchemy-serie laat Elac zien hoe hoge geluidskwaliteit en consistent circuitontwerp tegen een redelijk prijs kan worden aangeboden. Hij wordt technisch gekenmerkt door de hoge flexibiliteit van de traploze impedantie-aanpassing, twee volwaardige, onafhankelijke phono-ingangen en een aan studioapparatuur herinnerende functionaliteit. Qua klank geeft hij instrumenten en stemmen plastisch en met een drie dimensionaal ruimtelijk beeld weer. Voor de gevraagde prijs is het een meer dan faire aanbieding.

Lees volledige review →
Micheal Fremer
Analogplanet.com

De algehele karakter is aan de warme, fluweelzachte en soepele kant, maar levert ook indrukwekkende details en schone, goed afgebakende hoogfrequente transiënten. Produceert een goed gedetailleerd muziekbeeld dat veel verder gaat dan zijn prijsklasse. Bovendien heeft het alle gewenste phono-voorversterkerfuncties die je zou willen (monoschakelaar, hoogdoorlaatfilter, oneindig variabele MC-belasting).

Lees volledige review →
André Schwerdt
I-Fidelity.net

De PPA-2 phono-voorversterker van Elac is een absolute voltreffer. De combinatie van ambitieuze Amerikaanse ontwikkeltechniek en kostengeoptimaliseerde productie in het Verre Oosten resulteert in een geweldig apparaat, dat een excellente geluidskwaliteit en uitstekende mogelijkheden biedt voor een uiterst aantrekkelijke prijs. Alles wat de concurrentie ernstig zorgen zou moeten baren, zal bij de veeleisende vinylliefhebber en beginnende high-ender leiden tot, zeer begrijpelijke, aanlokkelijkheid. Bijna 1.000 euro is dan wel geen kleingeld, maar voor het gebodene extreem goedkoop. Het gevolg: het welverdiende i-fidelity.net-stempel »prijstip«!

Lees volledige review →
Max Delissen
Music Emotion Magazine

De PPA-2 phonotrap noem ik even apart omdat niet iedereen hem bij de set nodig zal hebben. Maar heb je wél een platenspeler en een leuke vinyl-collectie, doe jezelf dan een lol en maak de set compleet… Ik noem hem echter óók apart omdat iedereen die onder de 1000 euro naar een phonotrap op zoek is beslist naar dit rijk uitgeruste en wonderschoon klinkende snoepje moet gaan luisteren. ELAC geeft, samen met Peter Madnick, een indrukwekkend visitekaartje af met deze set.

Lees volledige review →