Alchemy DDP-2 voorversterker / DAC / Streamer

De DDP-2 voorversterker/DAC is net zo geavanceerd als u mag verwachten van een ontwerp met de legendarische Alchemy-naam. Wat er aan techniek schuilgaat in de kleine behuizing is ongekend. Deze technieken en de uitvoering daarvan treft u doorgaans alleen aan in absolute high-end producten, maar niet in de prijscategorie waarin de DDP-2 zich bevindt.

HIGHLIGHTS

 • Nieuwe definitie van betaalbare high-end
 • DAC geschikt voor hoge bit-rate audio tot 768 kHz
 • MQA decoder en renderer
 • Stijlvol design
 • Ondersteuning Discovery,  Spotify Connect, Tidal Connect (binnenkort), Bluetooth, Airplay,
 • RoonReady en DNLA

Gangbare winkelprijs
2.599,00

Alchemy DDP-2 voorversterker / DAC / Streamer

Alles over dit product

Persoonlijke invloed van de gebruiker

ELAC is tot het uiterste gegaan om de muziekliefhebber en audiofiel de mogelijkheid te bieden om persoonlijke voorkeuren te kiezen. Door onder andere keuze in DSP filterprofielen (reconstructiefilters), resolution enhancement (verbeterde resolutie), configureerbare up-sampling en phase-shift (absolute fase), kunt u zelf invloed uitoefenen op het klankbeeld.

DSP filterprofielen of reconstructiefilters

Elk digital audio-apparaat moet filtering toepassen bij weergave om onbedoelde signalen tegen te gaan. Deze filtering wordt gedaan door het reconstructiefilter. De DDP-2 heeft vier reconstructiefilters:

 • F1: lineaire fase, snelle afval
 • F2: lineaire fase, gematigde afval
 • F3: minimum fase, snelle afval
 • F4: minimum fase, gematigde afval

Lineaire fasefilters zijn meettechnisch beter, terwijl minimum fasefilters door velen gehoormatig hoger worden gewaardeerd. Filters met een snelle afval filteren resoluut alles boven het hoorbare gebied, wat meettechnisch correcter is. Filters met een gematigde afval filteren minder strikt, wat vaak gehoormatig meer wordt gewaardeerd. De DDP-2 biedt u alle vier de mogelijkheden.

Verbeterde resolutie

Digital reconstructiefilters, zoals gebruikt in de ELAC DDP-2, werken intern met een veel hogere resolutie dan het inkomende digitale audiosignaal. Hierdoor worden hoorbare afrondingsfouten voorkomen. De DDP-2 biedt de mogelijkheid de uitgang van de filters met een hogere resolutie door te geven aan het digitaal-analoog convertercircuit wanneer gekozen wordt voor ‘Resolution enhancement’.

Upsampling

Upsampling is een techniek die een lagere sampling rate (bemonsteringsfrequentie) omzet naar een hogere. Bijvoorbeeld van 44,1 kHz naar 88,2 of 176,4 kHz. Hoewel daarmee de informatie niet hoger wordt, is het signaal wel veel makkelijker voor het reconstructiefilter en levert daardoor een hogere geluidskwaliteit. Er kan gekozen worden voor upsampling aan/uit.

Phase-shift (absolute fase)

Volgens vele liefhebbers is het van belang dat een geluidsgolf uit een audio-apparaat net zo begint als bij een muziekinstrument. Dus als op een grote trom wordt geslagen, dan zal het vel van de trommel eerst naar binnen bewegen. Je wilt dan ook dat de conussen van de luidsprekers eerst naar binnen bewegen. De DDP-2 kan, wanneer hij ergens in het opnameproces is omgedraaid, de absolute fase corrigeren met de ‘Phase Shift’ functie.

MQA decoder en renderer

MQA is een doorontwikkeling van het digitale geluid zoals we dat van de CD kennen, meer geschikt voor streaming en downloaddiensten van hoge kwaliteit. Het biedt een efficiëntere opslag, lagere tijdsversmering en een controle op de integriteit van de audiobestanden.

Voor de efficiëntere opslag wordt gekeken naar de coderingsruimte die nodig is voor een specifieke opname om verliesloze muziekoverdracht te realiseren. Daarnaast worden technieken toegepast die tijdsversmering – die ontstaan bij het digitaliseren en analogiseren van geluid – drastisch te verminderen.

Decoderen en renderen

MQA bestanden kunnen afgespeeld worden op alle apparatuur die ook gewone FLAC bestanden kan afspelen. Indien het MQA bestand muziek op een hogere sampling rate bevat, zal op niet-MQA apparatuur de basis 44,1 of 48 kHz worden weergegeven, terwijl MQA apparatuur de hoge sampling rate-versie weergeeft. Dat gebeurt in twee stappen: het decoderen en het renderen. De eerste stap decodeert het geluid tot 96 kHz sampling uit. De tweede stap – de rendering – maakt niet alleen een eventueel nog hogere sampling rate hoorbaar, maar corrigeert ook meteen voor tijdsfouten van het digitaal-analoog proces. ELAC Alchemy apparatuur doet zowel het decoderen als het renderen.

Deze functies hebben natuurlijk alleen zin als het versterkerontwerp dermate goed is dat de verschillen ook daadwerkelijk waarneembaar zijn.

De connectiviteit

Voor de liefhebbers van Roon streamingsoftware en gebruikers van de ELAC Discovery Music Server, is het goede nieuws dat de DDP-2 Roon Ready is en gezien wordt als een eindpunt waar muziek naartoe gestreamd kan worden. Voor andere streamingoplossingen is er beschikking over Spotify Connect, Airplay, Bluetooth ontvanger, UPnP en DLNA.

Aan aansluitmogelijkheden geen gebrek. Voor analoge bronnen zijn 2 RCA- en een XLR-ingang beschikbaar. Een phono-ingang is niet beschikbaar, want op dit niveau past alleen maar een separate phono voorversterker in de vorm van de Alchemy PPA-2. Digitale ingangen zijn ruim voorhanden: 2 optische, 2 coaxiale, AES/EBU en USB. Voor de mooiste connectie van digitale componenten zijn er zelfs twee I2S ter beschikking. Voor (toekomstige) Alchemy producten is een mini-Din connectie beschikbaar en voor meer algemeen gebruik een HDMI. (Opmerking: een wereldstandaard voor I2S bestaat niet).

Bediening

Veel functies zijn op de DDP-2 voorversterker te bedienen door druktoetsen en de menufunctie onder de volumeknop. Daarnaast wordt een afstandsbediening meegeleverd die naast Power, Mute, Volume +/-, Input, Balans, Upsample en Filter ook bedieningsfuncties heeft voor Roon (play/pause, track forward/back in een playlist).

Samen met audiogoeroe Peter Madnick zijn bestaande Audio Alchemy producten doorontwikkeld. Het resultaat? Een serie nieuwe producten die hun prijsklasse ver overstijgen. ELAC Alchemy is de nieuwe definitie van betaalbare high-end.

Streaming inputs: Ethernet
Wi-Fi
Bluetooth
Ondersteunde diensten:
PCM, DSD, DoP, MQA, RoonReady, Airplay, Spotify Connect, UpNP
Digitale ingangen: USB
2 x coaxiaal
2 x optisch
AES/EBU
I2S (Alchemy mini-Din en HDMI)
Frequentiebereik (digitaal):
10Hz – 20kHz +/- 0.2dB
Nominale THD+N (digitaal): <0,01%
Signaal/ruisverhouding (1 kHz, digitaal): 110dB”}”>>110dB
Sample rates:
44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192, 352.8, 384 kHz
Uitgangsspanning (digitaal):
7.0V RMS @)0dBF’s
Analoge ingangen:
XLR gebalanceerd
2 x RCA ongebalanceerd
Ingangsimpedantie: RCA 18K
XLR 36K
Frequentiebereik (analoog):
10Hz-20kHz +/- 0,2dB
Nominale THD+N (analoog): < 0,001%
Signaal/ruisverhouding (1 kHz, analoog): 110dB”}”>>110dB
Uitgangsspanning (analoog): 10.0V RMS
R of R>L):”}”>Crosstalk (L>R of R>L): 110dB 10-1K, >80dB 1K-20K”}”>

>110dB 10-1K, >80dB 1K-20K
Gain:
12 dB (ingang afhankelijk)
Uitgangsimpedantie: 50 Ohms
Analoge uitgangen:
XLR gebalanceerd
RCA ongebalanceerd (vast volume)
RCA ongebalanceerd (variabel volume)
Afmetingen:
hoogte 50,8 mm (1 Hu), 53,8 mm (inclusief voeten)
breedte 432 mm
diepte 381 mm (incl. knoppen en aansluitbussen)
Gewicht: ca. 6,4kg
 • Dual 32 bit/384 DAC in gebalanceerde mode
 • DAC geschikt voor hoge bit-rate audio tot 768 kHz
 • Meerdere DSP filter profielen, door de gebruiker te kiezen
 • Up-sampling te configureren tot 384 kHz
 • Instelbare resolutieverhoging naar 24 en 32 bit
 • DSD-snelheden tot 4X
 • MQA decoder en renderer (komt beschikbaar na firmware update)
 • Ondersteuning Discovery,  Spotify Connect, Bluetooth, Airplay, RoonReady en DNLA
  ondersteuning
 • Phase locked loop jitter filter met ultralage faseruis
 • Ringkerntrafo en discrete voeding voor de analoge circuits
 • Hoog-efficiënte schakelende voeding voor de digitale circuits
 • Passieve, sample-frequentie afhankelijke L-C anti-aliasing filters
 • Volledig discrete FET eindtrappen met met DC-servo sturing
 • Extreem ruisarme spanningsregelaars
 • Gedistribueerde lokale spanningsregeling om door logica veroorzaakte modulatie te minimaliseren
 • Signaalroutering via hermetisch afgesloten goud-op-goud-relais
 • Digitaal gestuurde analoge volumeregelaar
 • Voldoende DSP-kracht om Alchemy-resolutieverbetering en digitale filters uit te voeren bij alle DAC-sample-snelheden, plus MQA waar nodig
 • Interne native-rate streaming gerouteerd via I2S
 • Gebalanceerde en ongebalanceerde ingangenen uitgangen
 • Home theatre bypass mode
 • Ethernet poort voor firmware updates
 • OLED display met duidelijke gebruikersinformatie
 • Infrarood afstandsbediening met leervoorziening
 • 12 Volt trigger met doorlus-voorziening
 • Hoofdtelefoonaansluiting
 • Metalen ronde magnetische fronten (optioneel)

Alchemy DDP-2 voorversterker / DAC / Streamer reviews

Greg Weaver
Enjoythemusic.com

“Dus voor het geval dat ik op geen enkele manier duidelijk ben geweest, de DDP-2 is misschien wel de beste geprijsde front-end elektronica die momenteel op de markt is! Eerlijk gezegd kan ik me, in de meer dan drie decennia waarin ik over deze industrie schrijf, geen apparaat herinneren dat duidelijker alle kenmerken heeft van een echte “giant-killer!” Toegegeven, ik gebruikte hem in een $ 250.000 kostend systeem. Maar als het in zo’n systeem op referentieniveau mee doet en me zonder dat ik echt wat op te merken heb, wat voor prestaties denk je dan dat het zal leveren in een meer “real-world” systeem? Kortom, de nieuwe ELAC DDP-2 zet een nieuwe standaard in veelzijdigheid per vierkante cm, prestaties per kg en waarde per dollar.

Lees volledige review →
Carsten Rampacher
Areadvd.de

Een echt eersteklas systeem – kostbaar, maar daarvoor ook ver boven gemiddelde prestaties. Elk onderdeel is elke cent van de aankoopprijs waard – neem de Concentro S 507, die door zijn enorme ruimtelijkheid en natuurlijke, maar toch homogene weergave veel indruk maakt. De aansturende producten uit de Alchemy-serie zijn niet eens zo duur, zelfs als je twee van de stereoversterkers DPA-2 koopt en ze in gebrugde mono uitvoering gebruikt. Dan heb je meer dan genoeg kracht en akoestische cultuur, altijd optimaal aangestuurd door de hoogwaardige, zeer veelzijdige voorversterker / streamer / DAC DDP-2. Naar onze mening hebben de Elac Alchemy-componenten tot nu toe veel te weinig aandacht gekregen – de platte, tijdloos elegante, zeer hoogwaardige hifi-componenten hebben het 100 procent verdiend.

Lees volledige review →
Sven Wunderlich
Areadvd.de

Qua klank een opwindende combinatie (DDP-2 en DPA-2), met overdadige features en een tijdloos, minimalistisch design. De combinatie van ongebreidelde kracht enerzijds en een enorme aandacht voor detail anderzijds maakt de Elac-combinatie zo aantrekkelijk: Hier wordt een akoestische prestatie geleverd die heel duidelijk boven het toch al hoge niveau van deze prijsklasse ligt. Testresultaat: Prijsklasse referentie!

Lees volledige review →
Hans Beekhuyzen
Journalist
Lees volledige review →
Bert Oling
HVT magazine

Laat ik duidelijk zijn, de functionaliteit, de uitvoering, de implementatie, de onderdelen en verwerkingskwaliteit is van een niveau dat een heel andere prijsklasse veronderstelt. Hardop denken: we zetten de schakelingen van de DDP-2 netwerkspeler/dac/voorversterker in een uit massief aluminium gefreesde kast: een prijskaartje met vier nullen zou geen verbazing hebben gewekt. Maar ook de gehoormatige prestaties zijn top of the bill.

Lees volledige review →
Max Delissen
Music Emotion magazine

Als je de prijzen van de DDP-2 en de DPA-2 bij elkaar optelt kom je een klein stukje boven die vier mille uit. Dat is een zwaarbevochten prijssegment, en ELAC is als relatieve nieuwkomer in deze prijsklasse van elektronica vanzelf een beetje de underdog. Daarom hoop ik dat muziekliefhebbers die toe zijn aan hun volgende upgrade twee dingen zullen doen: hun vooroordelen over Klasse-D versterkers overboord gooien, en naar een ELAC dealer gaan om deze set te beluisteren. De kracht en de souplesse, de transparantie en de emotionele over- dracht zijn wat mij betreft volledig op het niveau dat in deze prijsklasse – en misschien ook nog wel een stukje daar- boven – van high-end audioapparatuur mag worden verwacht. Tel daar het ongekend grote aantal aansluitingen, de flexibiliteit als streamer, de mogelijk- heid om elke digitale ingang klankmatig naar je hand te zetten en het fraaie en zéér slanke uiterlijk bij op en je hebt mijn warme aanbeveling wel zo’n beetje samengevat. De PPA-2 phonotrap noem ik even apart omdat niet iedereen hem bij de set nodig zal hebben. Maar heb je wél een platenspeler en een leuke vinyl- collectie, doe jezelf dan een lol en maak de set compleet… Ik noem hem echter óók apart omdat iedereen die onder de 1000 euro naar een phonotrap op zoek is beslist naar dit rijk uitgeruste en wonderschoon klinkende snoepje moet gaan luisteren. ELAC geeft, samen met Peter Madnick, een indrukwekkend visitekaartje af met deze set.

Lees volledige review →
Todd Cooprider
Hometheaterhifi.com

“ELAC’S ALCHEMY SERIE ELECTRONICS steken individueel en als collectief ruim boven hun klasse uit. Het zijn niet alleen geweldig klinkende budgetproducten … het zijn geweldig klinkende producten, punt uit!

Lees volledige review →
André Schwerdt
I-fidelity.net

Het resultaat van dertig jaar Audio-Alchemy ervaring is nu beschikbaar tegen prijzen die zelfs voor mensen met een modaal inkomen niet buiten bereik zijn. Elac verdient ook hiervoor de grootste lof.

Lees volledige review →
Frank Borovski
Lowbeats.de

“Wat me bijzonder bevalt is de natuurlijke warmte van de weergave, die slechts enkele digitale componenten te bieden hebben. Zeker niet als er een schakelde versterker bij is betrokken. Stemmen zijn nooit hard, transiënten in het hoge tonenbereik zijn heerlijk zacht met een prachtig opgelossend vermogen en voeren geen druk uit op het trommelvlies – respect! Maar de DDP-2 en DPA-2 overtuigen door groot enthousiasme, muzikale fijnzinnigheid en geweldige resolutie, transparantie en dynamiek. En: grote orkestrale bezettingen, stevige pop- of rockmuziek zijn met deze met platte Alchemisten net zo leuk als kleine jazzensembles of solisten. Gewoon echte alleskunners. Van onze kant een dikke aanbeveling!

Lees volledige review →
Mathias Fengler
Hifi-journal.de

Een door en door indrukwekkende combinatie, deze Alchemy-serie. Geweldig ELAC, de Alchemy-serie is zeer geslaagd en de lange ontwikkeltijd heeft zijn vruchten afgeworpen. Absolute topproducten.