Concentro-serie

In de Concentro-serie is alle – deels gepatenteerde – techniek van ELAC ingezet om absolute high-end luidsprekers te ontwerpen. Het compromisloze design van de grote Concentro’s heeft de weg gebaand voor afgeleide modellen als de Concentro M en de Concentro S modellen.

Bekijk producten

Een statement

De grote Concentro is ontwikkeld als jubileum luidspreker voor het 90-jarig bestaan van ELAC. De door de jaren heen opgedane kennis van luidsprekersystemen, luidsprekerchassis, kastenbouw en akoestiek kwam tot uiting in een statement: ELAC Concentro. Vanuit dit topmodel werden later de Concentro M en Concentro S507 en S509 modellen ontwikkeld. Allen op basis van dezelfde uitgangspunten qua ontwerp, met als doel de high-end technologie voor een grotere groep liefhebbers bereikbaar te maken.

Dual-Concentric met ELAC JET

Voor de midden/hoog weergave maakt ELAC gebruik van eigen gepatenteerde technologie. De Dual-Concentric VX-JET is een uniek luidsprekerchassis. Een volledige focus op het centrum, de ideale puntbron. De positie van de VX-JET driver kan worden veranderd om de afstraalkarakteristiek in de middenhoge en hoge frequenties verfijnd af te stemmen. Hierdoor wordt niet de weergave van tonen aangepast, maar de verhouding tussen direct en diffuus geluid op de luisterpositie. Instelling daarvoor kan via een stelknop op de achterzijde.

Voor de Concentro S wordt gebruik gemaakt van de nieuwe StepX-JET driver, waarmee door middel van opzetringen een vergelijkbaar effect kan worden bewerkstelligd. Finetuning voor de echte audiofiel.

Resonantievrije laagweergave

De toepassing van IDC (Impulse Compensated Design), ook wel Push-Push/Pull-Pull genoemd, zorgt voor een ongemeen krachtige en dynamische laagweergave zonder enige vorm van resonantie. Hierbij worden twee woofers tegenover elkaar en gekoppeld in de behuizing geplaatst. In alle modellen is gekozen voor chassis met Aluminium-Sandwich membranen en Long Linear Drive drivers.

De behuizing: vorm volgt functie

Een topklasse luidspreker heeft een zeker kastvolume nodig. Het is de kunst om een benodigd volume en vorm, passend bij de ingezette chassis, zo vorm te geven dat er een bepaalde elegantie ontstaat. De driedimensionale baffle komt bij alle modellen terug. In samenwerking met de Dual-Concentric driver zorgt dit voor een veel bredere spreiding en focussering, omdat het brekingseffect dat ontstaat door een luidsprekerbaffle wordt voorkomen. De opstelling van de grote woofers aan de zijkant maakt het tevens mogelijk de luidspreker aan de voorzijde relatief smal te houden.