Concentro vloerstaande luidspreker

Ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum ontwikkelden ELAC’s ontwerpers een high-end luidspreker waarin alle kennis en innovaties werden geïmplementeerd. Het resultaat? De ELAC Concentro vloerstaande luidspreker.

HIGHLIGHTS

 • Volledig resonantievrije behuizing
 • Dual Concentric VX-JET driver
 • Vier 25 cm woofers in Push-Push/Pull-Pull configuratie
 • Woofers met 75mm spreekspoelen

Gangbare winkelprijs
33.000,00
per stuk

Concentro vloerstaande luidspreker

Alles over dit product

Statement

Op het eerste gezicht is meteen al duidelijk: dit is een zelfbewust product dat de ambitie heeft een statement te maken in de wereld van high-end audio. De opvallende ovalen vormgeving, het 1,70 meter hoge imposante silhouet en de glanzende oppervlakken creëren samen een spectaculaire en tegelijkertijd een elegante, bijna slanke verschijning. De 140 kilo wegende, monolithische behuizing staat op een 25 kilo zware voet die uit één stuk aluminium is gefreesd.

Behuizing

Met zijn ovale vormgeving wijkt de Concentro radicaal af van de meer traditionele behuizingen. De voor- en achterzijde zijn afgewerkt in hoogglanslak met keuze uit een bijna onbeperkte hoeveelheid kleuren. De donkere zijpanelen creëren contouren die de naar boven toe smaller wordende behuizing een slanker aanzien geven. De high-end ambities zijn in elk detail zichtbaar.

Focus op het centrum

Het opvallende ontwerp met de vloeiende driedimensionale baffle werd in zekere zin gedicteerd door de hoge eisen op akoestisch gebied. Zachte, vloeiende vormen met grote middellijnen waren de maatstaf. Dit thema wordt voortgezet in het aluminium ovaal dat de twee drivers op het front (tweeter/middentoner en bas/middentoner) omsluit.

Het centrale accent benadrukt nogmaals het concept dat aan de Concentro ten grondslag ligt: een volledige focus op het centrum, de ideale puntbron. Om staande golven in de kast te vermijden, heeft elk paar van de woofers, de midrange en coaxiale driver zijn eigen compartiment.

Legendarische luidsprekertechniek

En wanneer het op topprestaties aankomt, het hoogtepunt van vele decennia van innovaties in luidsprekertechniek: in de Concentro komen veel technologieën samen, waardoor ELAC wereldwijd legendarisch is geworden. Denk aan de JET-5 tweeter, Aluminium-Sandwich membranen, AS-XR conussen en Long Linear Drive (LLD) drivers.

JET-tweeters

De ELAC JET-tweeters zijn misschien wel de bekendste tweeters wereldwijd vanwege hun briljante en levensechte weergave van hoge frequenties. Voor de Concentro is de JET-tweeter ingepast in een nieuw ontwikkelde coaxiaal driver (Dual-Concentric). De positie van de VX-JET kan worden veranderd om de afstraalkarakteristiek in de middenhoge en hoge frequenties verfijnd af te stemmen door middel van de afstelknop op de achterzijde. Hierdoor wordt niet de weergave van tonen aangepast, maar de verhouding tussen direct en diffuus geluid op de luisterpositie.

Bas/midrange driver

Het membraan van de midrange van de dual-concentric driver voor en de bas/midrange driver zijn voorzien van de gepatenteerde kristal-conussen en zijn gebouwd volgens het bewezen Aluminium-Sandwich principe. De letters XR staan voor eXtended Range. Hiermee wordt gedoeld op het extra octaaf dat door deze bouwwijze aan het weergavebereik wordt toegevoegd. De 22 cm bas/midrange driver is compleet nieuw ontwikkeld voor Concentro en heeft een spreekspoel van maar liefst 7 cm.

Ongekende dynamiek

De vier nieuw ontwikkelde 25 cm woofers met Aluminium-Sandwich conus in de zijkanten werken in een push-push/pull-pull configuratie. Ze geven de Concentro een ongekende dynamiek. De woofers laten hem moeiteloos tot in de laagste octaven reiken, mede dankzij de 7,5 cm spreekspoelen. Door push-push/pull-pull configuratie is er geen sprake van resonantie in de behuizing en zorgt de massieve voet voor optimale ontkoppeling.

Behuizing op maat

Vanzelfsprekend zijn voor de bekabeling en de scheidingsfilters alleen de beste materialen en componenten gebruikt. De behuizing kan een individuele uitstraling krijgen op verzoek van de klant. Zo kunnen bijvoorbeeld de zijkanten worden geleverd met een afwerking van carbon (koolstofvezel), houtfineer of zelfs leer.

Concentro-serie

Legendarische techniek, gepresenteerd in een opvallende en grootse stijl. In de Concentro-serie is alle – deels gepatenteerde – techniek van ELAC ingezet om absolute high-end luidsprekers te ontwerpen.

Type: 4-weg basreflex
Behuizing: MDF
Frequentiebereik: 18 – 50.000Hz
Luidsprekerchassis:
hoog: JET 5 CORE ribbon-tweeter
midden: 1 x 70mm / 140mm Ø, AS-XR, ringvormige driver
met aluminium honingraat membraan
midden/laag: 1 x 220mm Ø, AS-XR, conus, LLD
laag: 2 x 2 250mm Ø, AS-XR, conus, LLD (Push-Push/Pull-Pull principe)
Crossover-frequenties:
120Hz / 360 / 2.700 Hz
Impedantie: 4 Ohm
Gevoeligheid:
90 dB, gemeten bij 2,83 volt (amp output) op 1 meter
Belastbaarheid:
nominaal 400W, muziek 600 Watt
Aansluitterminal: B-Wiring
Afmetingen in mm:
hoogte 1.680 (incl. spikes)
breedte: 460 (incl. sokkel)
diepte: 610 (incl. sokkel)
Gewicht:
ca. 140 kg zonder sokkel
ca. 165 kg met sokkel
Toebehoren: set jumpers
handschoenen
benodigd gereedschap
onderlegschotels
Uitvoeringen:
Divers en individueel
Garantie: 5 jaar
 • Volledig resonantievrije behuizing
 • Dual Concentric VX-JET driver
 • Vier 25 cm woofers in Push-Push/Pull-Pull configuratie
 • Woofers met 75mm spreekspoelen
 • Woofers: AS-XR conussen en Long Linear Drive (LLD) drivers
 • Aluminium ovaal rond midden-hoog units
 • Voet uit één stuk gefreesd aluminium
 • Totaal gewicht ca. 165 kg

Meer over deze serie: Concentro-serie

Bekijk deze serie

Concentro vloerstaande luidspreker reviews

Jonathan Vailin
TheAbsoluteSound.com

The gorgeous, $70k, three-and-a-halfway, six-driver (one concentric crystal-membrane/AMT JET 5 mid/tweeter, one crystal-membrane midrange, four side-mounted aluminum-sandwich woofers) ELAC Concentro floorstander driven by Constellation electronics, and sourced by a $2.5k ELAC record player (!) sounded just as phenomenal in Vegas as it did in Tokyo. One of the most impressive loudspeaker debuts in recent memory, the Concentro is an incredibly full-range, astonishingly natural speaker in a big box with a small-box disappearing act.