Blogbericht

De 4Pi supertweeter

Naast de Elac JET tweeter is de 4Pi  de andere “hoge-tonen-specialiteit” van ELAC, die net als de JET-tweeter tot de ribbon-tweeters behoort. De eerste 4Pi werd medio 1985 voor het eerst ingezet in een complete luidspreker. De huidige 4Pi bestaat alleen als een add-on voor bestaande luidsprekers. De karakteristieke vorm komt voort uit de opbouw en het spreidingsgedrag. Door de 4 Pi wordt het geluid nu ook in het hoog bijna bolvormig naar alle kanten verspreid. Dit leidt tot een ruimtelijk en natuurlijk weergavebeeld. Tegelijk ontstaat hierdoor een zeer grote stereo-luisterzone (sweetspot).

Hoe werkt de 4Pi?

Een vliesdunne gekartelde aluminium ribbon (0,006 mm, ongeveer 1/10 van een haar) bevindt zich als een ring op een laagje microfoonvilt. Aan de onder- en bovenzijde van deze ring wordt met sterke neodymium-magneten een magnetisch veld opgewekt. Als een geluidssignaal door de ringvormige aluminium ribbon wordt gestuurd, verandert de ring door de amplitude van de muziek van diameter en produceert geluid. Omdat de ringvormige ribbon in principe een spoel met slechts één winding is en dus een zeer geringe Ohmse weerstand heeft, kan hij niet rechtstreeks op een versterker worden aangesloten. Daarom bevindt zich onder de “motorkap” van de 4 Pi een transformator om de weerstand aan te passen (impedantie-omvorming).

De ELAC 4 Pi tweeter wordt voornamelijk met de hand gemaakt. Alleen al de zeer fijne structuur van de gekartelde ribbon doet vermoeden, hoe veel perfectie en ambachtelijke vaardigheden het bouwen van deze High Tech driver vereist.

4Pi dwarsdoorsnede

Gerelateerd

Alle berichten