Blogbericht

De SUB Control App voor het afregelen van ELAC subwoofers

Het inregelen van een subwoofer zal menige gebruiker hoofdbrekens hebben gekost. Het was ook niet eenvoudig want traditionele subwoofers moesten in de meeste gevallen op een al even traditionele wijze worden afgeregeld, namelijk met knoppen en draairegelaars, die zich vrijwel altijd aan de achterzijde van de subwoofer bevinden. Ontzettend onhandig! Want dat betekent veel gewurm op een plaats die meestal niet goed zichtbaar is, heen en weer lopen naar de luisterpositie, bukken en weer opstaan, en dat diverse keren achter elkaar. Tot de subwoofer eindelijk perfect, goed of misschien ook slecht is afgeregeld…. of tot je denkt: “het zal wel goed zijn zo”.

ELAC heeft als eerste wereldwijd, in 2015, een app ontwikkeld om dit afregelproces volledig geautomatiseerd en perfect te uit te voeren.

De ELAC subwoofers met App-control worden ingeregeld met de ELAC SUB Control App. Dat is niets minder dan revolutionair! Weg met de traditionele analoge regelaars, deze subwoofers worden afgeregeld met een geavanceerd digitaal controlesysteem. U hebt alleen maar een smartphone of tablet nodig en de gratis ELAC SUB Control App, die zowel voor Android in de Google Play Store als iOS in de Apple store beschikbaar is (*). Sterker nog: de App-control modellen hebben helemaal geen traditionele regelaars meer! Een bijkomend voordeel van dit digitale bedieningsconcept is, dat het ongewenst verstellen van de traditionele knoppen en regelaars achterop een subwoofer (door kinderen of huisdieren, of bij het afstoffen) niet meer mogelijk is.

Aan de hand van een 12-bands parametrische equalizer worden de subwoofers automatisch aangepast aan de akoestische karakteristiek van uw kamer. En voor de liefhebbers is via diezelfde App ook de mogelijkheid aanwezig om handmatige afstellingen uit te voeren. Omdat de App werkt met Bluetooth Low Energy (BLE) is het niet nodig om de apparaten te “pairen”. Geen Wi-Fi netwerk nodig!

Zo werkt het afregelen met de SUB Control app.
Hoe kan een subwoofer goed worden afgeregeld met een smartphone of tablet? De microfoons van die apparaten zijn op z’n zachtst gezegd van wisselende kwaliteit. Dat moet toch “vreemde” metingen opleveren?

Dit vergt enige uitleg. De ontwerpers van de Elac subwoofers met App-control en de bijbehorende App weten exact, welke meetresultaten worden verkregen wanneer de metingen vlakbij de subwoofer worden uitgevoerd. De data van die metingen zijn vastgelegd in de App.

 

Stap 1 bestaat uit het doen van een eerste meting vlakbij de subwoofer. Deze meting wordt op maximaal 30 cm van de subwoofer gedaan en dient om de microfoon van uw smartphone of tablet te analyseren. De subwoofer speelt dan een programma af, dat uit 16 verschillende frequenties bestaat. In de App is vastgelegd, wat het meetresultaat van die 16 frequenties moet zijn. Als de microfoon afwijkt van de vastgelegde gegevens, wordt dit door de App bijgesteld, zodat u ondanks een microfoon-met-afwijkingen toch een goede meting kunt doen om de subwoofer optimaal af te regelen.

 

 

 

Dan volgt stap 2. De App vraagt u om naar de luisterpositie te gaan en opnieuw een meting uit te voeren. Nu wordt een meting uitgevoerd met de gekalibreerde microfoon en wordt de subwoofer afgeregeld. De voortgang van de metingen wordt door de App getoond, zodat u kunt zien wat er gebeurt.

De App laat u tenslotte zien, welke aanpassingen nodig waren om de microfoon te kalibreren en ook, welke aanpassingen zijn uitgevoerd om de subwoofer aan te passen aan uw kamer.

En dat is alles, binnen een paar minuten klaar! Zo eenvoudig kan het zijn om een subwoofer goed af te regelen, als de ontwerpers slim gebruik maken van moderne technieken en apparaten (o.a. smartphones/tablets). Hierdoor zijn de Elac subwoofers met App-control zeer moderne subwoofers, die makkelijk te plaatsen en comfortabel af te regelen zijn.

De verschillende versies van der ELAC SUB control app

1e generatie 2015: SUB Control (kan één subwoofer afregelen):
Geschikt voor SUB10EQ, SUB 12EQ, SUB 2050, SUB 2070, SUB 2090.

2e generatie 2018: SUB Control 2.0 (kan twee subwoofers afregelen):
Geschikt voor SUB 3010, SUB 3030, SUB 3070, SUB 2010, SUB 2020, SUB S10EQ. De volgende modellen zijn geschikt mits een firmware update is uitgevoerd: SUB 2050, SUB 2070, SUB 2090 en SUB S12EQ

3e generatie 2023: SUB Control 3.0 (kan drie subwoofers afregelen):
Geschikt voor Varro PS250, PS350, PS500, RS500, RS700, DS1000, DS 1200 en SUB 2070.2

De 3 verschillende versies wijken qua functionaliteit weinig van elkaar af. De inzet van andere hardware is de hoofdreden dat de verschillende versies niet downwards compatibel zijn.

(*) Let op: het apparaat dat u gebruikt voor de bediening met de App moet compatible zijn met Bluetooth 4.0 (minimaal iOS 7® en Android® 4.x). Vrijwel alle apparaten die vanaf midden 2013 op de markt zijn verschenen, zijn hiervan voorzien.

Gerelateerd

Alle berichten