Blogbericht

ELAC's kristalconus technologie

Een consequente doorontwikkeling  van het Aluminium-Sandwich concept 

Opvallend is de kristalachtige oppervlakte van de aluminium conus. Dankzij de nieuw ontwikkelde, opengebroken oppervlaktestructuur worden de deelresonanties duidelijk gereduceerd. Bovendien wordt de conus door de ingestanste structuur torsie-armer en stijver, wat niet alleen het ontstaan van deelresonanties over de hele bandbreedte verhindert, maar ook tot een verbeterd vervormingsgedrag leidt. Daarbij wordt ook het gedrag van de driver bij grote signaalsterktes aanmerkelijk verbeterd. 

Door de grote stijfheid van de aluminium conus is het nu mogelijk, de spreekspoel niet alleen aan de conushals, maar tevens rechtstreeks aan de aluminium conus te koppelen. Hierdoor wordt de bandbreedte duidelijk vergroot. Vooral in het bereik van de menselijke stem wordt de weergave door dit bredere frequentiebereik aanzienlijk harmonieuzer.

 

Aluminium Sandwich drivers voorzien van ELAC’s AS-XR (eXtended Range) technologie gaan nog een stapje verder met een frequentiebereik dat verder in de hoogte doorloopt dan bij de “standaard” Aluminium Sandwich uitvoering.

Hier wordt de optimale frequentiekarakteristiek (van filters en drivers) reeds grotendeels door de driver alleen bereikt. Doordat het frequentieverloop in de hogere frequenties licht en gelijkmatig afvalt, kan bij het ontwerpen van het scheidingsfilter worden volstaan met eenvoudigere filters. 

 

Gerelateerd

Alle berichten