Blogbericht

Waarop letten bij aansluiten meerdere luidsprekers

Wanneer je op een stereoversterker twee sets luidsprekers wilt aansluiten, houd dan rekening met de impedantie. De makkelijkste manier om de speakers aan te sluiten wordt parallel aansluiten genoemd. Sluit de plussen van twee luidsprekers tegelijk aan op de rode klem van de versterker en de minnen op de zwarte klem en doe hetzelfde voor de andere twee luidsprekers op het andere versterkerkanaal. Heeft de versterker dubbele luidsprekeraansluitingen, dan kun je die gebruiken. Maar helaas is er een kans dat dit fout gaat.

Als je luidsprekers parallel aansluit, dan halveert de impedantie. Dus als je twee 8 ohm luidsprekers parallel aansluit op de versterker, dan ‘ziet’ de versterker dat als één luidspreker van 4 ohm. Als de versterker geschikt is voor 4 ohm luidsprekers, dan is dat prima. Maar een versterker die minimaal 8 ohm luidsprekers moet hebben, zou bij luider spelen te heet kunnen worden en kapot gaan. Als je 4 ohm luidsprekers hebt en twee sets parallel aansluit, dan wordt de impedantie zelfs 2 ohm. Aangezien er niet zoveel versterkers zijn die daar tegen kunnen, gaat dat bijna altijd fout.

Toch is er daar ook een oplossing voor: de luidsprekers in serie aansluiten. Daarbij sluit je de plus van de eerste luidspreker aan op de rode luidsprekerklem (+) van de versterker. Dan verbindt je de min van de eerste luidspreker met de plus van de tweede luidspreker – en dus niet met de versterker. Sluit nu de min van de tweede luidspreker aan op de zwarte luidsprekerklem (-) van hetzelfde kanaal op de versterker. Het resultaat is een totale impedantie die gelijk is aan de impedantie van beide luidsprekers opgeteld. Dus twee 4 ohm luidsprekers vormen nu samen een 8 ohm belasting voor de versterker.

Tip: als jouw versterker dubbele luidsprekeraansluitingen heeft, kun je die gebruiken voor twee paar speakers. Vaak kun je dan op de versterker kiezen voor een van beide paren of voor beide tegelijk. Houdt er wel rekening mee dat de luidsprekers dan parallel aangesloten zijn en dat ze dus een twee keer zo hoge impedantie moeten hebben dan wat de versterker minimaal eist.

Gerelateerd

Alle berichten