Blogbericht

Het Push-Push/Pull-Pull luidsprekerontwerp: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Een Push-Push/Pull-Pull ontwerp is een effectieve manier om de laagweergave te optimaliseren en wordt met name ingezet bij hoogwaardige subwoofers en vloerstaande luidsprekers. Bij dit ontwerp worden twee (soms vier) dezelfde woofers paarsgewijs in tegenovergestelde richting in één behuizing geplaatst om de impuls te compenseren. Plaatsing van de woofers kan zowel horizontaal of verticaal. Soms worden de woofers via de magneten met elkaar verbonden met een metalen verbinding. Elektrisch en akoestisch in is alles in fase aangesloten.

Wat zijn de voordelen van Push-Push/Pull-Pull

 1. Verminderen van ongewenste resonanties
  Door de luidsprekers in tegengestelde richtingen te laten bewegen, heffen de trillingen van de ene luidspreker de trillingen van de andere luidspreker op, waardoor er in de kast minder resonanties ontstaan.
 2. Hoger rendement en minder vervorming
  Door de toepassing van twee woofers heeft een hoger rendement als gevolg, waardoor er onder normale omstandigheden, minder belasting is per woofer en de kans op vervorming afneemt. Dit is vanzelfsprekend afhankelijk van de kwaliteit van de toegepaste woofers.
 3. Hogere Sound Pressure Level (SPL)
  Met het Push-Push/Pull-Pull ontwerp duidelijk hogere SPL waarde worden bereikt, vergelijkbaar met één woofer in een kast met hetzelfde volume. Dit vereist wel een krachtige versterker die beide woofers onder controle kan houden. Een hoge SPL waarde kan met name voor Home-Cinema gebruik gewenst zijn.
 4. Kleinere behuizing
  Om de gelijke specificaties te krijgen bij het gebruik van een enkele woofer heb je een wat grotere behuizing nodig.
 5. Eenvoudige plaatsbaar
  Door de akoestische eigenschappen (er worden geen resonaties is de vloer geleid!) kan een Push-Push/Puhl-Puhl vrijwel overal in een ruimte geplaatst worden.

In het huidige assortiment wordt de Push-Push/Pull-Pull techniek toegepast in de Varro Dual Reference subwoofers en de Concentro, Concentro M, S507 en S509 vloerstaande luidsprekers.

Gerelateerd

Alle berichten