Een conus van een woofer dient bijzonder stabiel te zijn en tegelijkertijd goede interne dempingseigenschappen hebben – dus geen eigen leven gaan leiden in de vorm van deeltrillingen. Daarom is het conusmateriaal van groot belang.
Conventionele ontwerpen werken veelal met een conus van pure cellulose, dat gedeeltelijk is gecoat met verf om de dempingseigenschappen te verbeteren. Anderen hebben conussen van puur aluminium vanwege de stabiele eigenschappen. Maar aluminium klinkt – eenmaal in beweging gezet – langere tijd door zoals een bel. In het geval van woofers komt deze eigenschap tot uiting in een ongunstige frequentieresponse van de gemeten geluidsdruk in het middengebied, vooral bij het uitklinken.
Membranen van polypropyleen zitten qua eigenschappen tussen aluminium en papier in – maar ze zijn thermisch niet bijzonder duurzaam en hun eigenschappen veranderen bij hoge omgevingstemperaturen.
De sleutel tot optimale conusmaterialen ligt in de combinatie van de eigenschappen van cellulose en aluminium. Met het sandwich-ontwerp van de ELAC-woofers combineert ELAC de voordelen van beiden, aangezien de demping en de mechanisch stabiele eigenschappen hier even goed vertegenwoordigd zijn. In een speciaal hechtproces wordt 0,2 mm dik aluminium met een cellulosekegel verbonden tot een sandwichconus. Zie daar de ELAC Aluminium-Sandwich woofer. Naast een diep basfundament zijn vrijheid van verkleuring en precisie het resultaat. Daarnaast heeft de woofer minder kastvolume nodig om goed te kunnen presteren.
In 2023 heeft ELAC AS-technologie voor het eerst kunnen toepassen bij groot formaat woofers die een extreem grote uitslag hebben (zie de ELAC Varro Reference en Dual-Reference subwoofers). De tot dan toe gebruikte massieve cellulosekegel zou voor dit type woofer te zwaar zijn. Door gaten in de cellulosekegel aan te brengen, de cellulose samenstelling van de kegel en het lijmproces aan te passen is gewichtsbesparing mogelijk gemaakt zonder de dempingswaarde te verminderen.