De actieve en draadloze luidsprekers worden steeds populairder. Maar wat zijn dit eigenlijk voor luidsprekers, wat zijn de voordelen, wat zijn de valkuilen. Onderstaand proberen we daarin duidelijkheid te scheppen.
De actieve luidspreker
Een luidspreker met ingebouwde versterker wordt een actieve luidspreker genoemd. Dit type luidspreker wint sterk aan populariteit omdat de hedendaagse audiosystemen veel meer mogelijkheden bieden om optimaal van een actieve speaker gebruik te maken. Wil je een compact audiosysteem met weinig componenten dan komt de actieve luidspreker zeker in beeld, want je hebt dan geen losse versterker meer nodig.
De actieve luidspreker wordt meestal niet met luidsprekerkabel aangesloten maar met een ongebalanceerde RCA ( cinch) kabel of een gebalanceerde XLR kabel. De gebruikte kabel hangt af van de beschikbare uitgang op het bronapparaat en de ingangsconnector op de actieve luidspreker. Daarnaast moet de actieve luidspreker op een stopcontact worden aangesloten voor de stroomvoorziening. Het grote voordeel van een actieve speaker is dat de ontwerper het hele systeem volledig op elkaar kan afstemmen, door bijvoorbeeld de versterkervermogens per luidspreker chassis aan te passen. De filtering wordt dan meestal door een DSP (processor) gedaan hetgeen meestal geen goed doet aan de signaalkwaliteit. Mooier en beter is het als de filtering wordt gedaan door een specifiek voor het product ontworpen actief analoog filter. (Voorbeeld hiervan is de Elac Navis serie)
De actieve luidspreker komt eigenlijk uit de professionele audio en wordt nog steeds gebruikt in opnamestudio’s. Anno nu ontwikkelt de actieve luidspreker zich steeds meer als een compleet audiosysteem omdat er o.a. netwerk- en streaming functionaliteit, Bluetooth ontvanger en audio-ingangen aan worden toegevoegd.
Een andere praktische toepassing van een actieve luidspreker is om deze rechtstreeks aan te sluiten op een voorversterker, netwerkstreamer of multifunctionele bron die een variabele audio-uitgang/output hebben. Het volume van de actieve luidspreker kan dan geregeld worden via de volumeregeling van het betreffende apparaat (op het apparaat of via een app op tablet of smartphone). U kunt dan zelf uw keuze bepalen over de kwaliteit en de functionaliteit van het bronapparaat.
De voor- en nadelen van een actieve luidspreker zijn:
Voordelen
- Perfecte systeemafstelling.
De ontwerper kan het hele systeem volledig op elkaar afstemmen door bijvoorbeeld de versterkervermogens per luidspreker chassis aan te passen voor een optimale balans.
- Groots geluid.
Uit een relatief kleine luidspreker kan een verrassend goed en zelfs groots geluidsbeeld worden getoverd.
- Compacte opbouw audiosysteem.
Uitermate geschikt om een compact audiosysteem mee samen te stellen, want er hoeft geen versterker meer in het bronapparaat aanwezig te zijn.
Nadeel
- Aansluiten op een stopcontact.
Naast een analoge kabelverbinding met het bronapparaat (meestal RCA/Cinch of XLR) moet de actieve luidspreker op een stopcontact worden aangesloten voor de stroomvoorziening. Dus, voor mooi, zou er achter de actieve luidspreker een stroompunt in de wand moeten zitten of er moet een mogelijkheid zijn de kabel aan het oog te onttrekken om deze naar een andere plaats te leiden.
Note 1: Er zijn actieve luidsprekersets waarvan er slechts in één luidspreker een versterker is ingebouwd (goedkope oplossing). In dit het geval dienen de luidsprekers onderling met elkaar verbonden te worden, met meestal een luidsprekerkabel.
Note 2: Er zijn actieve luidsprekersets die ook ingangen hebben om externe geluidsbronnen aan te sluiten of geluidsbronnen hebben ingebouwd. Bij gebruik hiervan dient er ook een onderlinge verbinding, meestal d.m.v. een optische kabel, ter synchronisatie worden aangesloten.
DE “DRAADLOZE” LUIDSPREKER
De “draadloze” luidspreker is eigenlijk afgeleid van de actieve luidspreker. Hij doet in basis hetzelfde zij het dan dat de “draadloze” luidspreker draadloos signaal ontvangt van een geluidsbron die is voorzien van een zender. Dus de draadloze luidspreker ontvangt het inkomend muzieksignaal draadloos via de ingebouwde ontvanger.
Note: Dit houdt echter niet in dat de draadloze luidspreker compleet draadloos is. Er zit een versterker in en deze moet op een stopcontact worden aangesloten! Een 100% draadloze luidspreker bestaat dus niet of het zou een luidspreker moeten zijn met ingebouwde accu. Maar die zal dan weer opgeladen moeten worden. Met de huidige stand der techniek is een “acculuidspreker” geen optie.
Maar nu wordt het wat gecompliceerder want er zijn verschillende soorten “draadloze” luidsprekers.
WELKE SOORTEN VAN DRAADLOZE/WIRELESS LUIDSPREKERS ZIJN ER EN WAT ZIJN DE AANDACHTSPUNTEN?
De draadloze luidspreker moet op een of andere wijze worden voorzien van audiosignaal. Hiervoor wordt door de fabrikant meestal gekozen voor de volgende opties:
- Een actieve en/of draadloze luidspreker die dienst moeten doen als compleet audiosysteem
Er worden bronnen of streaming oplossingen, zoals Airplay, Bluetooth, streamingdiensten, in de actieve luidspreker ingebouwd. Daarvoor dient er ook een Wifi- en/of LAN netwerkaansluitingen aanwezig te zijn. Ook worden er analoge- en digitale ingangen, zoals HDMI ARC toegevoegd.
Voordeel:
- Heel compact
Nadelen:
- Te compact
Er wordt veelal op een goedkope manier veel techniek bij elkaar gestopt, met negatieve invloed op de uiteindelijke klankkwaliteit als gevolg.
- Weinig invloed om het systeem aan te passen op je eigen wensen qua mogelijkheden en features.
- Onderlinge verbinding
Deze luidsprekers dienen meestal onderling met elkaar te worden verbonden.
- Risico op snelle veroudering.
Mocht er op termijn geen software update of ondersteuning meer zijn dan zit je al snel opgescheept met een verouderd systeem.
- Risico op hogere servicegevoeligheid.
- De actieve draadloze luidspreker wordt via een zogenaamde hub van signaal voorzien.
Een extern/extra kastje waarop andere bronapparaten kunnen worden aangesloten en waar soms ook streamingdiensten en bijv. Bluetooth of Airplay ondersteuning in zijn opgenomen. In dit kastje zit dan ook de zender voor de draadloze signaaloverdracht naar de draadloze luidspreker.
Voordeel:
- Goed bruikbaar ter aanvulling op een bestaand audiosysteem
Nadelen:
- Weinig invloed om het systeem aan te passen op je eigen wensen qua mogelijkheden en features.
- Reëel risico op veroudering.
Belangrijk:
Let erop dat de actieve/draadloze luidspreker altijd is voorzien van een RCA/Cinch en/of XLR audio-ingang! Mocht de hub niet meer gerepareerd kunnen worden, door verouderde software geheel of gedeeltelijk onbruikbaar wordt (zeker niet ondenkbaar) of qua features is achterhaald door de tijd, dan heb je nog de mogelijkheid om een ander bronapparaat op de luidsprekers aan te sluiten. Zonder audio-ingangen zouden ze waardeloos worden!
- De actieve draadloze luidspreker die erop is gericht dat de gebruiker zelf bepaald hoe en waarmee deze worden aangestuurd.
Dit type luidspreker is in feite alleen voorzien van audio ingangen in de vorm van RCA/Cinch en/of XLR ingang. Verder zijn er geen diensten geïntegreerd. Hierop kan een bronapparaat met een variabele analoge lijnuitgang (grote keuzevrijheid in merken en modellen, vraag uw dealer) bedraad of draadloos worden verbonden. In het geval dat draadloze verbinding gewenst is wordt er aan het bronapparaat een kleine zender verbonden die het signaal draadloos naar de luidspreker stuurt.
Voordelen:
- Meest flexibel
Grote keuze aan bronapparaten aansluitend bij eigen wensen.
- Meest toekomst zeker
Altijd door middel van een ander bronapparaat up te graden.
Nadelen:
- Geen
WAARMEE MOET REKENING WORDEN GEHOUDEN BIJ DE AANSCHAF VAN EEN DRAADLOOS AUDIOSYSTEEM EN DRAADLOZE LUIDSPREKERS?
- Draadloze geluidsoverdracht is gevoeliger voor storingen binnenshuis en komend van buitenshuis. 100% garantie voor probleemloze overdracht kan niet gegarandeerd worden. Afstand en stabiliteit van het signaal is afhankelijk van het door het merk gekozen communicatie protocol, de geboden kwaliteit en lokale omstandigheden.
- Goedkope (gratis) routers voldoen vaak niet goed genoeg. Indien de tablet in huis goed functioneert, betekent dat nog niet dat ook een draadloos audioproduct goed zal functioneren. Vaak is een investering in het netwerk noodzakelijk (degelijke router en bedraade Wi-Fi accesspoints). Een bedrade netwerkaansluiting (LAN) is altijd te prevaleren boven een Wi-Fi verbinding (WLAN).
- Draadloze signaaloverdacht is veelal van iets mindere geluidskwaliteit dan bedrade overdracht en heeft beperkingen met betrekking tot de maximale weergave resolutie. Zij het dat er steeds meer producten beschikbaar komen die dit ver boven cd-kwaliteit draadloos kunnen weergeven, maar dan hangt daar ook een ander prijskaartje aan. Ben je op zoek naar de maximale geluidskwaliteit en stabiliteit qua netwerkverbinding dan kies je niet voor draadloos.
- Eigenlijk zijn de enige drie argumenten om voor een “draadloze” luidspreker te kiezen, deze:
- Er is absoluut geen mogelijkheid om een bedrade verbinding tussen bronapparaat en luidspreker te bewerkstelligen.
- Je wilt een uiterst compact audiosysteem. Het bronapparaat kan ook heel compact zijn, omdat er geen versterker in hoeft te zitten.
- De wens om luidsprekers regelmatig van plaats te willen veranderen. Steek ergens anders in het stopcontact en het speelt weer.
Wilt je weten wat ELAC te bieden heeft aan actieve luidsprekers? Klik dan hier